ОРИГАМИ – древното японско изкуство

Изображение

Няма да обяснявам какво е оригами, всички знаем 🙂 За мен оригамито е едно доста трудно занимание, въпреки че обожавам хартиените цветя. За това пък мой приятел ми показа как се прави цветето, което виждате по-горе. Определено е по-лесно да се научиш, когато някой ти показва, отколкото от книжка. Но така или иначе най-важното качество, което трябва да притежавате, за да се захванете с оригами и да го довършите докрай е търпението!

Това качество не е присъщо на всеки българин – просто не ние в кръвта, нито в културата. Но за това пък Японците го имат в изобилие. Години назад в историята е било въпрос на престиж за японците да владеят оригами изкуството. Но ето, че след години става достъпно и за обикновените хора. Ако ви изпадне шанс да пътувате до Япония непременно се поинтересувайте от техния музей на оригами. Чувала съм, че има невероятни неща там и се надявам и аз да отида и да ги видя някой ден:)

Когато много единични цветя се съединят се получава прекрасен букет като този:

Изображение

Ако напишете „оригами цвете“ в Google  ще видите колко много видове хартиени цветя ще излезнат. Има страшно много информация, дори и готови модели за сгъване с отбелязани контури на сгъвките (само трябва да имате принтер под ръка) и както вече казахме много търпение 🙂

А ако се поразровите още малко в google за оригамито рано или късно ще попаднете и на доста по-сложни фигурки на животни. Според мен животните са най-сложни за изпълнение (но какво разбирам аз?!). Едно нещо е сигурно на 100% – като видите 3D оригами ще затаите дъх. Обзалагам се, че ще попаднете и на 3D лебеда!

Букетът оригами е подходящ за украса за маса при официални поводи:

Изображение

Разбира се, оригами цветята са и един прекрасен жест към любимата, който тя ще запомни за винаги, защото за разлика от естествените цветя оригами цветята не увяхват и винаги остават в спомените като възхитителна изненада ( знам го от личен опит)! Това е цветето, което ми подариха и то остава незабравимо 🙂

Изображение

Цветовите разновидности и съчетания могат да бъдат много. Въпрос на настроение 🙂

Изображение

А вие опитвали ли сте да направите някакво оригами?

Очаквам да споделите вашият (надявам се сполучлив) опит или опити 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s