Декупаж – едно вълшебно изкуство!

Декупаж (decoupage) – идва от Франция и означава “изрязвам“ или казано по друг начин правене на колаж или хартиена апликация.

d111

D1

d3 

Кутия за хляб:

Цена: 97 лв. /изработва се за 2-3 седмици/

Декупажът е вид приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан) у нас е най-познат декупажът със салфетки или тапети. След това мотива се залепя върху избраният за моделиране предмет, който може да бъде от дърво, стъкло, метал, плат и пр. като най-ползваните и ефектни са от дърво и стъкло. Най-често се прилага върху предмет, като малка кутийка, чиния, ваза, свещ или елемент от обзавеждането — шкаф например и други.

d5

d6

Кутия за бижута:

Цена: 54 лв.

d7

Кутия за бижута:

Цена: 42 лв.

Историята на декупажа започва от китайските селяни още през XII век с откриването на червената тънка хартия. С нея започнали да украсяват различни предмети от бита си.

d8

Кутия за бижута:

Цена: 57 лв.

В Европа декупажът води началото си още от ранното средновековие. За пръв път за декупажа като изкуство се споменава още в края на XV век в Германия, където започнали да използват изрязани картинки за декорация на мебели. По-късно през XVII век във Венеция, когато на мода идват мебели, инкрустирани с японски и китайски орнаменти декупажът взима връх. А истински шидьоври създавали Венецианските майстори, които изкусно изрязвали мотивите и ги залепяли върху повърхността на мебелите. След това ги покривали с няколко слоя лак за защита. Така чрез този вид апликация майсторите на мебели са опитвали да имитират скъпоструващите източни инкрустации.

За повече информация, запитвания и идеи пишете на dvetekoteta@abv.bg или посетете facebook страницата ни: http://www.facebook.com/pages/Dvete-Koteta/198216113652730

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s